vrijdag 13 juli 2012

Omdat ze het waard zijn!


Al een poosje vindt er aan het eind van (bijna) elke dag een soort rituele dans in onze straat plaats. Een tango des levens zeg maar, alleen nu verpakt in een abstract verhipt jasje.. of jurkje.. of schoenen..
Als de hardwerkende buurtbewoner thuis komt vind deze met regelmaat een briefje op zijn mat dat bestelde artikelen via internet af te halen zijn bij diverse buren die tussen thuiswerken, de was en het zeulen met kinderen best bereid zijn om een doosje van H&M, Zalando of Apple in bewaring te nemen. En zo geschiedde dat de buurman c.q buurvrouw tegen zessen, na het zoenen van huisgenoot en kinderen, de straat op gaat om zijn virtuele bestelling live op te halen. Vaak wordt de dag dan even doorgenomen met de attente buur, de aankoop geshowd of kan er meteen even een vergeten boodschapje bij gebietst worden.

Zo zie je maar dat buren heel erg belangrijk zijn. Niet alleen omdat je molensteen-hypotheektechnisch zo'n beetje 30 jaar aan elkaar vast zit maar ook omdat je buren soms wel een heel eerlijke kijk op je hebben. En dan kun je ze maar beter te vriend houden!

Het buren voor-wat-hoort-wat principe werkt een beetje als volgt; Jij lacht je buurman niet keihard uit als hij met z'n duffe hoofd in een wat te korte badjas en op slippers nog net op tijd de container bij de weg weet te zetten omdat hij de dag ervoor subtiel de andere kant uit keek toen jij net voor het raam stond en gedachteloos met een theelepel in de chocoladepasta stond te happen. Jij roept 's morgens naar je buurvrouw ' dat overkomt ons allemaal wel eens hoor!' als ze verward de voordeur open doet en aan de buitenkant van de deur haar sleutelbos ziet hangen... Omdat het EN waar is.. EN omdat ze al wel 5x zo lief is geweest om je vergeten autosleutels die-nog-in-de-deur-hingen terug te bezorgen zonder commentaar!
En dan zwijgen we nog over die net-je-haar-in-de-verf-en-dan-gaat-de-bel-momenten...

Ik durf eigenlijk wel te stellen dat mijn gezin beter functioneert dankzij de buurt. Zonder buren zouden we ten onder gaan aan een tsunami van vuilniszakken daar wij die zelf consequent vergeten op het juiste tijdstip klaar te zetten. En het is een uitkomst als je overbuurvrouw wel rijst in huis heeft als je van plan bent om nasi te maken en het was een lange dag, je kinderen zijn aan het instorten en je man heeft late dienst.. De kinderen bloeien op na geruststellend pedagogisch advies opgedaan in het speeltuintje en het schoolgaande kind in dit huis doet het goed dankzij sociale etiquette uitleg van moeders met wat oudere kinderen.

Dus neem van mij aan... Het is even een investering zo'n picknick tafel plaatsen in je voortuin..
Dan heb je echter wel alle ruimte om er geregeld wijn en/of een fles sterke drank in te gooien.
Het geeft wat geluidoverlast en het levert je geheid een kater op de volgende morgen...
Maar echt.. Ze zijn het waard!!!